Vigyázat a teflonnal

Vigyázat a PTFE/teflon serpenyővel. Az eredeti tapadásmentes termék a Teflon volt, amelyet a DuPont védjegyzett az 1960-as évek elején. Politetrafluor-etilénnel vagy PTFE-vel kezelve. Ez egy vegyi […]

Vigyázat a PTFE/teflon serpenyővel.

Az eredeti tapadásmentes termék a Teflon volt, amelyet a DuPont védjegyzett az 1960-as évek elején. Politetrafluor-etilénnel vagy PTFE-vel kezelve. Ez egy vegyi anyag, amely a nem tapadó anyagot tapadás mentessé teszi. Az ilyen serpenyők voltak az egyetlen tapadásmentes serpenyők, amelyek felülete lehetővé teszi az étel azonnali lecsúszását. Ha azonban túl hevülnek, a molekulák lebomlanak, és káros gázokat bocsáthatnak ki, amelyek polimerfüst-lázat és más betegségeket okoznak. A fém eszközök pedig a PTFE apró darabjait is lekarcolhatják, és bekeveredhetnek az ételbe.

A PTFE tapadásmentes bevonatokat hosszú ideig egy másik vegyszerrel, a perfluor-oktánsavval vagy PFOA-val gyártották, amelyről azóta az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak bizonyultak. Emiatt sok tapadásmentes serpenyő PFOA-mentesként hirdeti magát, de a PFOA és a PTFE csak két típusa az ipari vállalatok által használt több ezer polifluor-alkil anyagnak (PFAS – annyi mozaikszó, amit ismerünk). És bár a PTFE-t a PFAS sokkal kevésbé káros típusaként azonosították, a tudományos kutatás még mindig folyamatban van annak megértésére, hogy ezek a vegyszerek milyen hatást gyakorolnak testünkre és környezetünkre.

Sőt, egy PTFE bevonat, amely azt mondja, hogy PFOA-mentes, nagyon jól használható a több ezer kevésbé ismert PFAS vegyi anyag egyike, amelyet jelenleg a szabályozó hatóságok nem vizsgáltak felül, és a gyártóknak ezt nem kell nyilvánosságra hozniuk, mert ez a kereskedelemben titkos információnak minősül. Ügyes, nem gondolja?

Következtetés.

Mivel a PTFE bevonatok elnyerték a maguk hátrányos hírnevét. A gyártók különféle neveket használnak, hogy elfedjék azt a tényt, hogy serpenyőik PTFE-t tartalmaznak. Az olyan kifejezések és márkák, mint a T-fal, kemény-anodizált alumínium, Dura-Slide, DuPont Platinum – és a lista folytatódik – mind más néven PTFE.

Éveket töltöttünk a legjobb tapadásmentes serpenyők keresésével. Sok különböző modellt teszteltünk átfogó tesztelési folyamatunkon. Vannak kivételek, amelyek nem mérgező tapadásmentes főzőfelületet hoznak létre. Ilyen a titán, hosszú termékélettartammal és a nem tapadó kerámia, amely szilícium-dioxidból származik, amelyet szol-gél eljárással állítanak elő. A tapadásmentes kerámia hátránya, hogy általában csak egy-három évig tart, mielőtt elveszíti tapadásmentes tulajdonságait. Minden tapadásmentes serpenyővel óvatosan kell bánni: ne tegye ki a legnagyobb hőnek, ne a bevonaton szeletelje a húst, ne használjon fém eszközöket, ami megkarcolhatja a bevonatot, és amikor elhasználódott, cserélje ki új serpenyőre.

Rengeteg fontos információ várja itt:
Mondjon igent a titánra
Teflon a szervezetben
Edények, fémek, egészség
Titán edények előnyök és hátrányok

Szerző: Zombori Katalin

Szenvedélyem a toxinmentes életmód és a környezetbarát döntések meghozatala, amelyek az egészségünk és a bolygónk javát szolgálják. Célom, hogy egy kevésbé mérgező élet felé tereljem a nem mérgező edényekkel és a fenntartható életmóddal kapcsolatos meglátásaimon keresztül. Csatlakozzon hozzám, és fedezze fel az egészség és az otthon kulcsfontosságú metszéspontját, ahol a döntéseink valódi változást jelentenek.

Hasonló
bejegyzések

Újrafelhasznált zsiradék

A kockázatok megértése. Ez a bejegyzés az újramelegített növényi olaj fogyasztás emberre gyakorolt ​​káros hatásait vizsgálja, és célja a közösségünk tudatosságának növelése. Az ismételt melegítésű étolaj […]

Szolanin mérgezés

Szolanin mérgezés kockázata. A konyhai biztonság fogalma túlmutat az edények anyagának kizárólagos figyelembevételén. A felhasznált alapanyagok kémiai és fizikai tulajdonságait is ismerni kell. Jó tudni, hogy […]

Fagyasztási égés

Néha a fagyasztási égés önhibánkból történik. Nagyszerű pénzmegtakarítási módszer, ha az élelmiszerboltban vásárolt akciós húsokat lefagyasztja későbbre. Ez mindaddig, amíg ki nem húz egy fagyasztott steaket, […]