Szolanin mérgezés kockázata.
A konyhai biztonság fogalma túlmutat az edények anyagának kizárólagos figyelembevételén. A felhasznált alapanyagok kémiai és fizikai tulajdonságait is ismerni kell. Jó tudni, hogy az egyik alapélelmiszerünk a burgonya két vegyületet – szolanint és chakonint – tartalmaz, amelyeket glikoalkaloidoknak neveznek. Mérsékelt mennyiségben a paradicsom és a padlizsán tartalmaz ilyen vegyületeket és lehetnek egészségügyi előnyei, például csökkentik a koleszterinszintet vagy leküzdhetik a gyulladást. De ha túl sok van ezekből a vegyületekből, mérgezőek lehetnek.
Amikor a burgonya csírázik, az általában azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között, meleg hőmérsékletnek, páratartalomnak és fénynek lett kitéve. Ez azt eredményezheti, hogy a burgonya természetes méreganyagot, szolanint termel, amely a burgonyában felhalmozódik.
A hajtások, csírák eltávolítása csökkenti a glikoalkaloidok koncentrációját, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnnek. Akár forraljuk, akár sütjük, vagy grillezzük a burgonyát, a hőkezelés nem csökkenti a méreganyagokat. Ha bőségesen fogyaszt az ilyen ételből a toxicitás tünetei néhány órán belül megjelenhetnek, ilyenek a hányás, hasmenés, fejfájás és zavartság.
Hogyan lehet megakadályozni a csírázást?
Csak akkor és annyi burgonyát vásároljon, amennyit rövid idő alatt felhasznál. A burgonyát hűvös, száraz és sötét helyen kell tárolni, például kamrában, szekrényben vagy pincében. Kerülje a burgonya tárolását fénynek vagy hőnek kitett helyen, például napos ablakpárkányon, tűzhely vagy sütő közelében vagy hűtőszekrényben.
Tartsa a burgonyát légáteresztő tartályban, amely lehetővé teszi a levegő keringését – például papír- vagy hálózsákban, kosárban vagy kartondobozban. Ne tárolja lezárt műanyag zacskóban, mert bepárásodik, ami kiváltja a csírázást. És tartsa távol a burgonyát a hagymától, mert a hagyma gázokat bocsáthat ki, amelyek a burgonya gyorsabb kihajtását okozhatják.
Rengeteg fontos információ várja itt:
Teflon a szervezetben
Edények, fémek, egészség
Titán edények előnyök és hátrányok
Szerző: Zombori Katalin
Szenvedélyem a toxinmentes életmód és a környezetbarát döntések meghozatala, amelyek az egészségünk és a bolygónk javát szolgálják. Célom, hogy egy kevésbé mérgező élet felé tereljem Önt a nem mérgező edényekkel és a fenntartható életmóddal kapcsolatos meglátásaimon keresztül. Csatlakozzon hozzám, és fedezze fel az egészség és az otthon kulcsfontosságú metszéspontját, ahol a döntéseink valódi változást jelentenek.