A teflon veszélye nem azonnal jelentkezik

Titánbevonatos serpenyőt 30 éve használok és 26 éve 1998-óta forgalmazok. Már az előtt felfigyeltem erre a különleges fémre, mielőtt 2005-ben az Egyesült Királyságban, 2013-ban az USA-ban, […]

Titánbevonatos serpenyőt 30 éve használok és 26 éve 1998-óta forgalmazok. Már az előtt felfigyeltem erre a különleges fémre, mielőtt 2005-ben az Egyesült Királyságban, 2013-ban az USA-ban, 2019-ben pedig az egész világon betiltották a teflont. Soha nem használtam teflont, pedig szinte minden háztartásban megtalálható volt. Gyakran látom, hogy a kopott serpenyőt sem dobják ki, és a boltok polcain is elérhető még a teflonbevonatos vagy akármilyen ismeretlen anyaggal bevont edény. Az egészségkárosodás ok-okozat összefüggéseit a szakemberek nem vizsgálják. Pedig a kiváltó okot kell kezelni.

A teflon veszélye nem azonnal jelentkezik, éppen ez benne az alattomos.

Az embereket azért használnak teflon vagy akármilyen bevonatos edényeket, mert:

  1. Rövid távon nem érzik az életet veszélyeztető hatást, nem lesznek azonnal betegek, ha egy kicsit megkarcolódott teflon serpenyőben főznek. Az egészségkárosodás hosszú távon, lassan, alattomosan jelentkezhet.

  2. Kényelmi szempontok, a teflont régen úgy reklámozták, hogy „könnyen tisztítható, olcsó és tapadásmentes”. Ez sokakat meggyőzött, és nehezen váltanak.

  3. Információhiány, sok ember nem is tudja, hogy a teflon bevonat (PTFE) előállításához használt PFOA vegyületet 2019-ben valóban világszerte betiltották, mert bizonyítottan rákkeltő, májkárosító és hormonrendszert zavaró anyag. A tiltás után a gyártók más vegyületeket kezdtek használni, de ezek biztonságossága szintén vitatott.

  4. Árérzékenység, a titán, kerámia vagy öntöttvas prémium alternatívák drágábbak, és sokan csak az azonnali költséget nézik, nem a hosszú távú befektetést.

A tudatos, egészségre figyelő emberek még ma váltanak biztonságosabb megoldásokra.

Az információ már nélkülünk is elérhető. Az interneten a teflonnal kapcsolatos kutatások eredményei mindenki számára hozzáférhető.
Az emberek akkor kezdik megérteni az itt leírtakat, amikor:

  1. Tudatosul bennük a kockázat , pl. hogy a karcos teflonból apró darabkák kerülhetnek az ételbe, vagy túlhevítve mérgező gázok szabadulhatnak fel.

  2. Érzelmi példát kapnak, amikor a környezetükben valaki hirtelen megbetegszik, önmaguk, vagy gyerekük egészségére gondolnak, sokkal könnyebben váltanak biztonságosabb megoldásra.

  3. Megmutatjuk az alternatívát, ha látják, hogy a titán bevonatú serpenyő nemcsak egészségesebb, hanem tartósabb is, és hosszú távon pénzt is megtakarítanak vele.

  4. Környezeti szempontokat is hangsúlyozunk, a teflon nem újrahasznosítható, míg a titán bevonatos serpenyő környezetbarátabb, időtálló választás.

A Shop-ban megtalálja és megvásárolhatja.

 

Hasonló
bejegyzések

Újrafelhasznált zsiradék

A kockázatok megértése. Ez a bejegyzés az újramelegített növényi olaj fogyasztás emberre gyakorolt ​​káros hatásait vizsgálja, és célja a közösségünk tudatosságának növelése. Az ismételt melegítésű étolaj […]

Szolanin mérgezés

Szolanin mérgezés kockázata. A konyhai biztonság fogalma túlmutat az edények anyagának kizárólagos figyelembevételén. A felhasznált alapanyagok kémiai és fizikai tulajdonságait is ismerni kell. Jó tudni, hogy […]

Vigyázat a teflonnal

Vigyázat a PTFE/teflon serpenyővel. Az eredeti tapadásmentes termék a Teflon volt, amelyet a DuPont védjegyzett az 1960-as évek elején. Politetrafluor-etilénnel vagy PTFE-vel kezelve. Ez egy vegyi […]